Geschiedenis van de Land Rover Lightweight in Nederland
Het begin: testen voor het Nederlandse leger
Het verhaal van de Land Rover Lightweight binnen het Nederlandse leger begint in 1972. Destijds werd een testcontract afgesloten voor de dieselversie van dit voertuig. Voor deze test werden vier Land Rovers geleverd: twee 88-inch modellen, twee 109-inch modellen en enkele 109-ambulances.
Tussen 1972 en 1976 testte het Nederlandse leger ongeveer tien automerken, waaronder Jeep, Land Rover, DAF en Toyota. Uit deze tests kwam de Toyota Land Cruiser als beste keuze naar voren voor militair gebruik. Toch koos de Nederlandse overheid uiteindelijk voor de Land Rover. Dit had niet zozeer te maken met prestaties, maar met handelsrelaties – er was destijds nauwelijks handel tussen Nederland en Japan, waar Toyota werd geproduceerd.
De eerste bestelling: een slimme deal
In 1976 wilden British Leyland en de Nederlandse regering een deal sluiten voor de aanschaf van Land Rovers. Voor Nederland kwam dit op een gunstig moment: door de slechte economie in het Verenigd Koninkrijk stond de Britse pond laag, waardoor een voordelige aankoop mogelijk was. Tegelijkertijd kon Land Rover, dat in zwaar weer verkeerde, de order van 4.000 voertuigen goed gebruiken.
Op 7 juli 1975 werd de overeenkomst ondertekend. Opmerkelijk detail: een deel van de betaling bestond uit bloemen en kaas – typisch Nederlands!
Problemen door modificaties
Het Nederlandse leger besloot de speciaal gebouwde Lightweights aan te passen om ze verder te verbeteren. Helaas pakten veel van deze modificaties verkeerd uit en leidden ze tot frequente defecten.
- Bandenprobleem: In plaats van geschikte banden te bestellen, gebruikte het leger oude voorraad NEKAF-banden. Deze werden naar Engeland verscheept om direct onder de nieuwe Land Rovers te worden gemonteerd. Het probleem? De versnellingsbak en tussenbak waren niet berekend op dit formaat, wat leidde tot ernstige slijtage en defecten.
- Aandrijfassen: De 4.000 Nederlandse Land Rovers kregen gietstalen aandrijfassen, die sneller braken. Bovendien waren de 2.000 Lightweight-modellen voorzien van standaard Land Rover-assen met uitstekende naafkappen, waardoor de voertuigen twee inch breder werden.
- Remsysteem: Om kosten te besparen werd de vacuümpomp vervangen door een goedkopere klep, wat resulteerde in remproblemen.
In totaal voerde het leger 25 modificaties door, waarvan velen eerder verslechteringen dan verbeteringen bleken. Hierdoor verviel bovendien de fabrieksgarantie. Ironisch genoeg werden essentiële veiligheidsaanpassingen, zoals gordels en een rolbeugel, juist niet doorgevoerd. Zelfs een eenvoudige set reservelampen ontbrak in alle voertuigen.
Eind goed, al goed
Voor de huidige bezitters van een Nederlandse Land Rover Lightweight is er goed nieuws. Na enkele jaren besloot Defensie een grondig verbeterplan uit te voeren. Veel van de mislukte modificaties werden teruggedraaid of correct doorgevoerd, waardoor deze voertuigen weer betrouwbaarder en duurzamer werden.